Kampanja

EDUKATIVNI MEDIJSKI PROJEKT JAČANJA SVIJESTI ZA EUROPSKE INTEGRACIJE

Projekt se realizira uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva – neprofitni medijski projekti za poticanje demokratizacije i razvoja civilnog društva

Pristup:
Institut STINE je do sada već realizirao edukativno-informativni projekt "UČIMO ZA EUROPU - Medijska kampanja za jačanje svijesti i promociju europskih integracija" uz potporu Europske unije ( PHARE program). U realizaciji toga programa pokazalo se neophodnim nastaviti kontinuiran i sustavan rad na informiranju i educiranju građana o različitim relevantnim pitanjima europskih integracija koja postaju tim zahtjevnija i tim složenija kako se Hrvatska i formalno približava članstvu u EU.

Uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Institut je 2009. godine realizirao projekt EDUKATIVNA MEDIJSKA KAMPANJA ZA JAČANJE SVIJESTI I PROMOCIJU EUROPSKIH INTEGRACIJA, a u 2010. nastavlja realizaciju ovih aktivnosti kroz EDUKATIVNI MEDIJSKI PROJEKT JAČANJA SVIJESTI ZA EUROPSKE INTEGRACIJE kao sastavni dio programa neprofitnih medijskih projekata za poticanje demokratizacije i razvoja civilnog društva Nacionalne zaklade.

Kroz implementaciju ovih projekta nastoji se osigurati kontinuiranu civilnu edukaciju lokalne javnosti o svim relevantnim pitanjima EU integracija te osposobiti lokalne medije za samostalno produciranje sličnih edukativno-informativnih programa i sadržaja.
Interes da budu partneri u realizaciji ovog projekta izrazilo je 15 lokalnih radio stanica i to:
Radio Dunav, (Vukovar), Radio Brod (Slavonski Brod), Radio Bljesak (Okučani), Pitomi radio (Pitomača), Radio Sisak, Radio Nova Gradiška, Radio Drniš , Radio BnM / Biograd na moru ), Radio Šibenik, Radio Labin , Radio Našice , Radio Đakovo, Radio KL (Split), Radio Daruvar, Radio Gospić. Ove radijske stanice su izabrane na osnovu njihova iskazanog i interesa i izraženih potreba da educiraju svoje slušateljstvo o europskim integracijama.
Ove radio stanice će kao svoj doprinos realizaciji projekta ustupiti programski prostor za emitiranje, a njihovi novinari i urednici će sudjelovati u planiranju, kreiranju i produciranju emisija.

Aktivnosti i realizacija:
Projekt se realizira kroz produkciju edukativno-informativnih radio emisije koje se emitiraju na lokalnim radio stanicama koje su uključene u projekt.

Svaka emisija ima edukativno jezgro u kojem različiti eksperti informiraju o pojedinim temama vezanim za proces priključenja EU. U svakoj emisiji ovisno o temi gostuju različiti eksperti, predstavnici lokalnih vlasti, predstavnici NVO itd.
Ove emisije mogu poslužiti kao osnova za šire kontakt radio emisije u kojima bi lokalne radio stanice osigurale goste - eksperte za pojedina pitanja, a građani bi imali mogućnost preko kontakt telefona svojim pitanjima, primjedbama i komentarima uključivati se i javljati u emisiju.
Kroz radijske emisije će se pokriti sljedeći tematski sklopovi: - društvene reforme i europske integracije; - mogućnosti korištenja predpristupnih fondova u razvoju lokalnih zajednica; - prihvaćanje europskih standarda i zaštita nacionalnih interesa; - vladavina prava i društveni razvoj; - borba protiv korupcije; - europski principi javne uprave; - europski standardi ljudskih, manjinskih i rodnih prava; - socijalna politika i ekonomski razvoj; - zaštita okoliša i ekonomski razvoj; - regionalna politika i prekogranična suradnja; - razvoj lokalne samouprave, uloga civilnog društva i mehanizmi kontrole vlasti; - potrošački standardi i zaštita potrošača.

Producirane emisije dostupne su na web stranici Instituta , kao i linkovi s pojedinim drugim udrugama koje realiziraju neprofitne medijske projekte uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Radijske emisije

Europska strategija za Jadran

Suradnja u regiji

Javno mnijenje i EU

Europska godina borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti

Ekologija i EU

Borba protiv korupcije

Poduzetnici i EU

Ulazak u EU i zaštita prirodnih bogatstava

Kako hrvatska koristi EU fondove

Korištenje EU fondova na regionalnoj i lokalnoj razini

Provedba programa "Europa za građane"

Referendum za ulazak Hrvatske u EU