O agenciji STINA

        STINA je nezavisna novinska agencija sa sjedištem u Splitu koja se uz klasični medijski rad bavi i realizacijom različitih projekata promotivnog, analitičkog i edukativnog karaktera u medijima s ciljem uspješnijeg razvoja tranzicijskog društva na demokratskom, civilnom i socijalno - gospodarskom planu.
        STINA je utemeljena 1991. s ciljem da doprinese profesionalnom i objektivnom informiranju, suprotstavi se medijskom sijanju mržnje i pomogne prevladavanju komunikacijskih barijera i uspostavi komunikacijskih mostova u državama koje su nastajale raspadom bivše Jugoslavije.
Od tada je STINA izrasla u respektabilnu novinsku agenciju koja surađuje s brojnim medijima i institucijama u zemlji i inozemstvu.
        Agencija je u proteklom periodu razvila profiliran i raznovrstan informativni program kojega realizira kroz različite servise i projekte koji tretiraju probleme demokratizacije, razvoja civilnog društva, socijalnih i gospodarskih reformi, ljudskih i manjinskih prava, medijskih sloboda itd.
        U tom okviru STINA posebno razvija i projekte informativno edukativnog karaktera po čemu predstavlja specifičnu i specijaliziranu medijsku agenciju u Hrvatskoj.

        Korisnici i organizacija:
        STINA trenutno surađuje s više od 100 medija (dnevnika, tjednika, časopisa, radio i TV stanica te agencija u Hrvatskoj, u drugim državama bivše Jugoslavije: Bosni i Hercegovini (i u Federaciji i u Republici Srpskoj) Sloveniji , Makedoniji, SR Jugoslaviji (Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu) u gotovo svim tranzicijskim zemljama: Albaniji, Bugarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Estoniji, Ukrajini, Bjelorusiji, Rusiji, Azerbejdžanu, Armeniji, Gruziji, Kirgizstanu te s pojedinim medijima na zapadu u SAD, Švicarskoj, Švedskoj, Austriji i Njemačkoj.
        Pojedine STININE posebne informativne servise i projekte koriste i različite međunarodne organizacije, istraživački i sveučilišni centri te brojni NGO-i.
        STINA ima suradničku mrežu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te drugim državama bivše Jugoslavije, u gotovo svim državama istočne i centralne Evrope te u pojedinim zapadnim metropolama. Ova suradnička mreža broji oko 50 suradnika.
        Uz to STINA angažira različite eksperte za pojedine specijalizirane projekte.
        Pojedine od svojih projekata i servisa STINA realizira kroz regionalnu i međunarodnu suradnju s različitim institucijama i partnerima među kojima su Institut for Democracy in Eastern Europe (Washington, USA), Media plan Institut i SAFAX agencija (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Media Diversity Institute (London, UK), ANEM i Refugees Return Service (Beograd, SR Jugoslavija).


Potpora:

U svom dosadašnjem radu STINA je imala potporu različitih međunarodnih organizacija i fondacija kao što su:

- European Commision, Bruxelles, Belgium
- National Endownment for Democracy, Washington DC, USA
- Institute for Democracy in Eastern Europe, Washington DC, USA
- Westminster Foundation For Democracy, London, UK
- Press Now, Amsterdam, Nederland
- Medienhilfe ex Yugoslawien, Zurich, Switzerlend
- Open Society Institute, Regional Media Program, Budapest, Hungary
- Open Society Institute, Zagreb, Croatia
- OSCE, Mission to the Republic of Croatia
- USAID (OTI Program) Croatia